вторник, 16 октомври 2012 г.

Егрегорите

 

Пролог: Поради проявения интерес отделяме материала за егрегорите в отделна статия в Технологиите, където е по-естествено да му бъде мястото. Не претендираме за изчерпателност по темата, а по-скоро сме търсили синтез, базиран на краткост и яснота. В българския Интернет има и по-обширни разработки по темата за тези, които имат по-серизозен интерес.


 

Егрегорът е метафизично явление. Той не може да бъде познат по емпиричен път, но можем да видим неговите проявления в сетивния свят навсякъде около нас. Егрегорът е енергийно поле, захранвано от сбор от мислите, чувствата и емоциите на хора и други одушевени създания (животни и растения).

          Егрегорът се ражда чрез мислите дори на едно или повече съзнания в определен момент. Егрегорът е идея с най-обща рамка. Тази идея се реализира в триизмерното ни пространство спрямо програма, базирана на уникален алгоритъм. Тя се задава от първоначалните метафизични строители на егрегора, като в последствие се обогатява от мислите на носителите на съзнание, които се присъединяват към идеята-егрегор, докато тяхното поведение се движи в предварително определените от егрегора параметри. Енергията на егрегора се подхранва от чувствата и емоциите на съпричастните към него съзнания.

 Пример за егрегор е патриархалното семейство. При него мъжът и жената създават семейство, в което мъжът обещава на жена си да я издържа, а тя да му е вярна и да се грижи за домакинството.

 Този тип семеен егрегор се ръководи от програма на съзнанието, която има за цел да поддържа предварително описаните модели на поведение за всеки от членовете на групата. Енергията на егрегора ще бъде толкова по-силна, колкото по-силна е вярата, които всеки член на семейството има в първоначалната идея.

Егрегорът се явява енергиен трезор, който акумулира в себе си тази част от енергията на чувствата, енергиите и вибрациите, които членовете не могат да реализират на момента в триизмерната реалност. Тази енергия се натрупва от егрегора, за да помогне на членовете на семейството да реализират желанията и стремежите, които са имали първоначално в моменти на криза във вътрешните връзки, изразяващи външно като липса на достатъчно любов и вяра един в друг.

     Тази специфика на егрегора разкрива феномена „сдобряване в леглото”, когато след бесни и люти скандали семейни двойки намират магически отново взаимното разбиране и хармония само след еднократен секс.  Случва се така, защото актът между двамата всмуква енергия от по-горните енергийни слоеве, за да засили връзката във физически план. Това е метафизично проявление на имунната система на егрегора. В тази му осбеност се крие неговата устойчивост през вековете(seclorum:) ). Егрегорът не старее. Индивидуалностите, чрез които той се проявява умират, но той поради метафизическата си същност се запазва и привлича към себе си нови души най-често посредством ритуали и сакрални инициации.

          Ето в тази статия описваме подробно юридическата и метафизична същност и прераждане на егрегора на организираната престъпност:

http://alchemicaltechnologies.blogspot.com/2012/07/blog-post_29.html

 Обаче, когато единият от двамата в егрегора на патриархалното смейство започне да се отклонява от предварително зададената програма на поведение, примерно, ако след десет години брак, жената изведнъж реши да носи къси поли и дълбоки деколтета и да ходи по нощни клубеве с приятелки без мъжа си, то егрегорът ще се почувства застрашен, защото това й желание е в противоречие с първоначално зададените параметри на програмата му. Затова егрегорът (носител на собствено съзнание)  ще се опита да противодейства на стремежите на съпругата да промени начина си на обличане и поведение в обществото, като използва за свое оръдие мъжа й. Под невидимото въздействие на грегорът съпругът ще започне да й „вдига” скандали, сцени и прочие битовизми, с които нямам желание да ви отегчавам, тъй като българската действителност и без това ви залива в изобилие.

 Влиянието на егрегора може да се имлицира и в по-големи групи в обществото, каквито са религиозните и партийните образования. Например в момента, когато се кръстиш, попадаш под влияние на егрегора на християнската църква. Този на вид безобиден ритуал при определена последователност (католическото кръстене) е в състояние да заключи енергетиката на чакрите ти и да те изложи на отрицателни влияния. Сред религиозните и партийни общности обаче можеш да намериш и приятели, хора които да те подкрепят и защитават от деструктивни сили. Тази закрила ще получаваш само при условие, че спазваш правилата и ритуалите, които са установени в църквата или партията, в която членуваш.

Когато започнеш, да се отклоняваш от правилата и каноните, егрегорът ще индикира това и ще насочи при теб хора, които да се опитат да те коригират в правилната насока. Ако се противопоставиш и преодолееш страховете си, егрегорът ще те отхвърли, като оттегли енергийната си подкрепа от тебе. Хората, които до вчера са били твои лоялни приятели, изведнъж ще се отдръпнат и даже възможно да се държат все едно не съществуваш. Отлъчването прилагано от средновековната църква е христоматийно проявление на тази функция на егрегорите.

Най-силно захранване с енергия егрегорът получава чрез церемониите и ритуалите. Ето защо колкото и скучни и банални да ви изглеждат те, тези които контролират обществото държат много на тях и тяхната циклична повторяемост. Колкото повече ритуали има в едно общество или група, толкова повече енергия се отделя в посока към егрегора и той става по-мощен и по-силен.

Животът на егрегора продължава, докато има енергия, която да съответсва на структурата и алгоритъма на неговата първоначална програма. Когато енергийното захранване се изчерпи значимо, егрегорът изпада в състояние на летаргичен сън. Неговата потенция остава, но е все по-трудно става да се прояви на триизмерно ниво. Подобно е положението на егрегорите на някои древни религии (като тази на Древен Вавилон). Ако сега този егрегор бъде инвокиран от измеренията на забравата и бъде захранен с енергия (чрез ритуали), то неговата програма се активизира наново и той ще набере  сили. Кръвта, насилието и страданието са най-питателни за нискочестотните егрегори. Това е и истинската причина (златото и властта са само поводи над определени нива) за неспиращите световни войни, които като първопричина са един гигантски календар за жертвоприношения, създаващ условия определени многоизмерни същности да се подвизават в близки до нашето измерения. 

 

 Има няколко начина, по-които човек може да се откъсне от влиянието на един егрегор:

- Да спре да го захранва с енергия.

- Да премине под власта на друг, по-мощен.

Достъпен пример за действието на егрегорите е начинът, по който комунистическата власт преди 1989г. се опита и успя частично да намали влиянието на православната църква, като забрани общото празнуване големите църковни празници – Коледа, Великден. Поради факта, че те представляват мощни ритуали, захранващи православния егрегор с енергия и когато тяхното празнуване бе забранено, само за 45 години влиянието и силата на църквата спадна до критичен минимум. Същевременно бяха създадени нови ритуали – манифестациите за 1-ви май, 9-ти септември, 7-ми ноември и пр., които подхранваха с енергия егрегора на БКП и СССР. Програмата на този егрегор бе заложена от марксистко-ленинската идеология

 

След 1989г. mind-хендлърите ни инсталираха нова програма на т.нар. демокрация и пазарна икомика, а ние въртяхме доволно сини флагчета по площадите, както прасенца въртят опашка пред пълна копаня. В този ракурс може да разглеждаме егрегора като софтуер, който може да се инсталира в съзнанието на големи групи биологически единици за постигането на определени и предварително заложени цели. Те обаче не се постигат чрез законите на формалната логика и роботика, построени на линейния принцип – „Правиш само и точно А, после Б и накрая В”, а на алгоритмичен принцип, ограничен в определени параметри, които дават лъжливото чувство за свобода. То се бази на формулата: Трябва да направиш А,Б,В, а помежду тях каквото ти душа сака, важното е да спазиш времевата мярка на параметъра и да обиколиш зададените ти крайъгълни  камъни (cornerstones).       Видовете егрегори могат да бъдат много -  семеен, родов, фирмен, клубен, религиозен, национален, партиен. Човек може да бъде под влиянието на различни видове егрегори, но не може да бъде едновременно под влиянието на два егрегора с аналогично въздействие. Не можеш да бъдеш католик и протестант едновременно. Всеки има право да  избере този егрегор, чиято програма е по-близо до неговите собствени възгледи.

Каква е индикацията за мощта на един егрегор ? - колкото повече хората в едно общество си приличат в дадена сфера на дейност, толкова по-силен е егрегора. Друга мяра за егрегориално влияние, открита от психолозите и социолозите е конформизмът

До определен момент влиянието на един егрегор може да подпомага развитието на един човек (или общност) поради кумулационния и синергитичен енергиен ефект. Трябва обаче да се има предвид, че от един момент нататък параметрите на егрегора започват да бъде спирачка за личностното духовно еволюционно израстване. Затова е добре човек да успее да надрасне влиянието на егрегорите, да не се отъждествява с тях, да успее да открие собствения си път, защото сме в зона на свободната воля, в която свободата и любовта не са задължителна догма, но те определено са начинът по-който реалността се функционира най-добре. 


Алхимика и Алхимиците

Няма коментари:

Публикуване на коментар