четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Четири филма, които трябва да гледаме до края на 2012 или четири истории за драконите, демоните, хората и любовта в преломни времена









Първо изгледайте този клип – знам, че малко ще ви натъжи, но Аристотел в „Поетика” ни разкрива схващането, че трагедията е жанр, който калява и засилва човешкия дух:



„Нека казват, че съм живял във времена на мрак,
Нека казват, че съм живял във времена на разруха,
Нека казват, че съм живял във времена на алчност,
Нека казват, че съм живял във времена на егоизъм,
Нека казват, че съм живял във времена на коравосърдечност,
Нека казват, че съм живял във времена на бездушие,

Нека обаче знаят, че на зазоряване е най-тъмно,
Нека обаче знаят, че красотата се ражда от хаоса,
Нека обаче знаят, даряващият от сърце си купува още живот,
Нека обаче знаят, че Бог ни гледа през същите очи, с които гледаме странника,
Нека обаче знаят, че сърцето е домът на душата и
нека знаят, че който сам затваря сърцето си, сам се обрича на бездушие.

Нека помнят, че това беше времето, когато гибелното отчаяние раждаше безсмъртна надежда.
Нека помнят, че това беше времето, когато демоничното насилие раждаше чиста любов.
Времето, когато хората и драконите, демоните и ангелите отново щяха да застанат очи в очи на везните на Съдбата в алхимичния огън на омразата и любовта.”



По китайския календар 2012 е година на дракона, която свършва под съзвездието (някои казват, че е зодиак) на Змиеносеца. Според календара на маите (според други изследователи, ацтеките) 2012 г. това е краят на времето.
Много християни, мюсюлмани и евреи считат, че 2012 г. е времето на Страшния съд от Библията, Корана и Тората. Будисти предричат планетарен катаклизъм, в който ще намерят своята нирвана, а хиндуистите разкриват края на огромната епоха на мрака – Кали. Сатанистите и прочие любители на тъмните полярности точат зъби, защото считат, че това ще бъде времето, когато техният Черен повелител ще се възроди като Антихриста и всички ще му се поклонят като на единствен бог.
Скептиците мислят, че 2012 е поредният оцветен с религиозност рекламен трик на корпорациите, за да си вдигнат коледния оборот.
Какво мисля аз ли?
За мен всички тези сценарии са вярвания. Според мен Земята е зона на свободна воля и какво ще се случи зависи все още изцяло от нас и нашите групови съгласувани очаквания.
Едно нещо за мен е сигурно - „няма дим без огън”!
Казусът 2012 си има причина и повярвайте ми тя не е само да се всява измислена паника във всемирното народонаселение.
2012 е преход и граничен портал на времена, епохи и места. Да, места - няма астрономи, които вече да отричат, че в края на месец декември планетите в Слънчевата система, а и самото Слънце от своя страна, ще се подравнят по един специален начин. „Какво от това?” - ще си каже някой. „И да е истина, какво ме вълнува мен тази галактическа каша?” Ами напънете се да помислете поне за момент – най-малкото тяло, което ще участва в подреждането на този гигантски пъзел е Луната - наглед безобидният Месечко, който поне веднъж в месеца ни се усмихва с целия си блясък на небесния свод.
Не забравяйте, че точно в този период водите на океаните настъпват с цели метри повече към земната повърхност, а насилниците и лунатиците се активизират невероятно много, което може да бъде доказано от полицейската статистика навсякъде по света.
Помислете тогава какъв ще е ефектът, когато небесни тела с маса милиарди пъти по-голяма от лунната се подредят и позиционират в определен начин спрямо Земята – дали няма да потрепнат океанските вълни или да пламне искрата на лудостта в съзнанието на някои хора?
Колкото и да ви е странно и поведението на Земята, както и поведението на другите хора може да се влияе от нашите собствени мисли също както и от гравитацията на Луната. Така че освен наблюдатели в спектакъла в края на 2012г., можем да бъдем и активни участници.
Ала как с мислите си да накараме другите и заобикалящия ни свят да бъдат по-добри ако самите ние не сме? Знам, трудно е да бъдеш добър във времена на сгъстяващ се мрак и повсеместно отчуждаване и омраза, но ако има желание ще се и намери начин.
Предлагам ви четири приятни варианта да направите това. Сигурен съм, че поне един от филмите ще докосне нещо във вас, след което вече няма да сте същите, след което ще се опитате да промените света към по-добро, макар и понякога да ви боли и да не получавате отплата за това. Това е същността на нашето измерение сега. Това е същността на нашите житейски уроци. Това е същността на любовта.
Не очаквайте розово-позахарени американски романтични комедии. Не очаквайте и масовки, в които кунг-фу монаси ги дърпат с ластици в небето, докато избиват с голи ръце въоръжените до зъби орди на злото. Това шаблонно мнение за китайското кино да си призная и аз го имах до няколко седмици, но дори с риск да разочаровам някого китайците вече задминват САЩ не са в икономикта, но и в сферта на киното. Подчертам, че става въпрос за филми със смисъл, а не за бози, с които по-лесно да преглътнете претопления в микровълновата фурна полуфабрикат.

Това са четири филма за човекия дух и любовта. За това какво човек може да бъде и какво не може да бъде и за това как някои други енeргийни същности са дошли на нашата Земя, за да разберат как едно слабо същество от кал може да намира сила и енергия, многократно надхвърлящи заложените в гените му лимити. След края на филмите със сигурност ще разберете кой е изворът на тази вълшебна сила, а и да сте се досетили коя е тя още сега,  съм сигурен, че тези произведенията на филмовото изкуство ще обогатят палитрата ви от впечатления относно проявленията на тази мистична сила.
И така приятно гледане:

Може да ви направи впечателние, че три четвърти от филмите са свързани с Китай, но във времена на криза именно Изтокът с мъдростта и знанията си, носени от завоеватели и духовници е давал сила на Запада да се възроди от пепелта.

Ето и кратки резюмета:


1) „Тигър и Дракон”

Трейлър:
Оригиналното заглавие: “The crouching tiger and the hidden dragon”; година 2000. Държа да отбележа, че оригиналното заглавие според мен е „Пълзящият (в атака) Тигър и скрития (в засада) дракон”
Макар и критиката да определя филма като романтичен, всъщност той е драма, клоняща по-силно към трагедията. Разказва за съдбите на хора, разкъсвани между дълга, любовта, свободата и омразата - все нематериални категории, чиято единствена везна е човешкото сърце.

Пряка връзка към торента на филма в Замунда:



2)     „Фреска” 
Оригинално заглавие: „Mural”-„Фреска”; година 2011.
Трейлър:

Някой може да каже, че това е китайският вариант на „Ледената кралица”. Mоже и да е прав донякъде – филмът обаче е многопластов във всяко едно отношение и не търпи пълни аналогии.Политолозите ще намерят в него израз на растящата мощ на Китайската държава, която налива пари в пропаганда на своята уникална култура в Холивудски стил. Мистиците ще разпознаят родеенето на китайската нация и най-вече нейния елит с тази на могъщите богове, живеещи в забранени градове и направляващи съдбите на смъртните. Други – общочовешкия мотив, че пред стрелите на бога на любовта всички са равни, дори и ледените кралици, можещи да създадат своя собствена Вселена само със сила на мисълта, докато накрая самите те стигат до извода, че вселена без любов на твореца към творението не заслужава да съществува. Аналогиите с  бунта на Луцифер и книгата „Урантия” са очевидни, но нека спра дотук. Филмът ще ви каже останалото.

Пряка връзка към торента на филма в Замунда:



3)Демонска кожа: Възкресението
 Оригинално заглавие: „Painted.Skin.The.Resurrection”;година: 2012, оригинален превод на заглавието: „Нарисувана кожа: Възкресение” (Давам названия на филмите от  торентите не толкова от преклонение към труда на преводачите а за да може да ги намерите по-лесно, ако преките връзки, които сме дали към тях по една или друга причина престанат да работят. По принцип съм против свободния художествен превод, особено на заглавията на филми там, където те са ясно и леснопреводими. Считам за нормално преводачът да уважи труда на създателите на филма и да спази волята им вместо да търси евтин рекламен ефект.).
Трейлър:

Във филма ще разберете каква е цената на безсмъртието и любовта, какво трябва да се жертва, за да се постигнат и до къде можем да стигнем, слушайки сърцето си.
Любителите на силните преживявания ще се насладят на няколко върховни екшън сцени в аркаден стил с подчертан вкус към детайла и естетиката в бойните изкуства. Въобще за всекиго по нещо...
Феновете на шейпшифтинга може би с изненада ще открият, че той не започва с Дейвид Айк и английската кралицаJ

Пряка връзка към торента на филма в Замунда:



4)Уилоу” (оригинално назавание: „Willow” (името е лично, но буквално означава върба – устойчиво и непречупващо се дърво; година 1988).
Трейлър:

Трогателната история на едно невпечатляващо с физиката си същество, в което се крие огромен дух и вяра. Филм, който за пореден път ни показва, че красотата и силата могат да победят и най-злата магия, ако работят в полза на невинните и слабите - метафизическа закономерност, която придобива реални измерения пред очите, в увлекателен фентъзи стил, гарниран с уникален хумор.

Пряка връзка към торента на филма в Замунда:

Дори и да сте гледали скоро или отдавна филмите – няма да ви навреди, ако го направите пак, както аз например сторих с „Уилоу”. Уверявам ви, че те са така майсторски направени, че при всяко следващо гледане да откривате нови моменти, докато същевременно не се губи тръпката от развитието на действието.
Ако в края на някой от филмите сте е отронили някоя сълза, не е срамно - дори драконите и духовете плачат, когато имат човешко сърце... А какво са сълзите, ако не са пламъците на сърцето, които могат да стопят всичкия лед и да огреят целия мрак във Вселената? Така че горе главата, началото на края на 2012 г. наближава и запоменете нямаше да е любов, ако не боли и вие нямаше да сте хора. А какво е да си човек в прелома на тези времена  са любопитни дори и драконите и демоните.



Алхимика, Изида, Мелина Фиори

6 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Vi Gi, какво стана с анализа на баба Ванга? :) Давай, че времето се свърши. Pleeease!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надяваме се да не свърши или за по-осъзнатата част от човечеството. Алхимичнта работилница е претоварена предколедно и предапокалипсисно:) Напълно разбираме какво му е на Дядо Коледа и джуджетата по това време:)

      Изтриване
  3. практиката при превода е заглавията (независимо дали на книга или филми) да се превеждат СЛЕД като целият друг материал е преведен, за да може заглавието, което е главното послание и "лице" на творбата максимално точно да предава смисъла. Търси се точно предаване на смисъла на филма като цяло, НЕ на заглавието му. Точното буквално превеждане на заглавието никога не е приоритет и по други причини - например в различните езици има различни идиоми, които може да са много подходящи за един език, а неразбираеми и откровено тъпи в други.Толкоз относно заглавията..Те са такива каквито са ,колкото до филмите 2 (Тигър и Дракон и Уилоу) от тях си ги знам ,но новото китайско кино ще се гледа.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване